Världens minsta fågel

Världens minsta fågel heter kolibri eller rättare sagt den mindre varianten av den minsta kolibrin – bikolibrin. Den bor i Västindien, bland annat på Kuba. Bikolibrin väger endast 2 gram och är inte större än ca 5 cm. Den har oerhört vackra färger som ofta går åt metalliskt grönt och blått och kännetecknas av att den kan ”stå still” i luften genom att endast fäkta med vingarna i upp till 80 vingslag under en och samma sekund.

Av kolibrier kan man räkna drygt 320 arter varav de alla har sina speciella kännetecken och olika storlek. Den största uppgår till 20 cm och kallas för jättekolibrin.

Specifika egenskaper

Utöver det faktum att kolibrin är en pytteliten varelse och dessutom väldigt stilig med lång näbb, så finns det också andra egenskaper som utmärker den. Till exempel så är honan större än hanen och kroppstemperaturen gör att den är den varmaste fågeln i världen. Under dagen stiger den nämligen till hela 40 grader men sjunker avsevärt nattetid för att vara så låg som 19 grader. Detta för att spara på energin när den under dagarna tar sig från blomma till blomma. Anledningen till att den trivs extra bra i Västindien och framför allt på Kuba, är att Kuba har en rik flora där hela 9 av 10 endast finns just här.

Kolibrier är ena baddare på att flyga med olika tekniker. De kan flyga åt alla håll och på alla olika sätt – faktum är att de till och med är den enda fågelarten som kan flyga baklänges. De är alltså ena riktiga akrobater i luften.

Födoämnen

En kolibri har en mycket hög ämnesomsättning och kan sluka i sig mycket mat under en dag. Den lever framför allt på nektar från de blommor den besöker men även spindlar och andra insekter är godis för den.