Virtuella fågelmuseer

Världen är full av entusiastiska fågelfantaster och det finns hundratals ornitologiska museer och utställningar. Det är omöjligt att hinna besöka dem alla men tack vare nätet kan du idag göra virtuella besök på många utav dem. Geografi är inte längre ett problem, och allt du behöver är en dator, en surfplatta eller mobil och så är det bara att sätta igång.

Svenska fågelmuseer

För att börja hemma i Sverige så finns det ett flertal museer som är värda att gå på, oavsett om det är fysiskt eller online. Det Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm har till exempel en stor samling, och på dess hemsida finns det bilder och information som du kan läsa eller lyssna på om exempelvis kungsörnar, pingviner och tips om hur du själv kan bidra till forskningen.

Landets kanske mest berömda fågelmuseum ligger i Jönköping och heter, kort och gott, Fågelmuseet. Här finns det både permanenta utställningar och organiserade fågelpromenader att delta i och även om museets egen hemsida inte har så mycket att erbjuda så har stadens fågelklubb desto mer information.

Utländska fågelmuseer

Britterna har alltid varit ivriga fågelskådare och genom sina upptäcktsresor jorden runt skapade de tidigt stora arkiv med bilder, ritningar och beskrivningar av olika arter. Natural History Museum är väl värt ett besök för stora som små och dess hemsida har fascinerande foton och information om många sorters fåglar.

Den amerikanska staden Vermont har ett kul museum där fåglar och konst förenas. Hos Vermont Museum kan besökare beskåda fåglar från hela världen som är vackert och realistiskt tillverkade av skickliga träsnideskonstnärer.

Om du vill kan du också delta i virtuell fågelskådning i hela världen. Hemsidan The Cornell Lab of Ornithology har inte bara foton och information, utan ger även tillgång till webbkameror i hela världen där du kan följa olika fåglars liv och beteenden.