Stor och unik samling av fåglar

Fåglar finns oftast mitt ibland oss och nästan varje dag ser vi en eller flera fåglar, oavsett om vi vistas i stan, på landet, i skogen eller i fjällen. När vi ser fåglar i vår vardag rör det sig nästan alltid om samma arter och det är inte alltid vi reflekterar över att de finns där. Du blir kanske förvånad över att det finns ett helt museum med enbart fåglar? Jo, det gör det faktiskt. I Sverige finns flera hundra olika arter av fåglar och alla dessa hundratals arter ser vi inte när vi är på väg till bussen eller tar en löprunda.

Många av våra småfåglar bär på en otrolig detaljrikedom i sin fjäderdräkt. Vackra färger bildar artkarateristiska mönster som ger ett vackert skimmer i solljus. Oftast är det skillnad i fjäderdräkt hos hanen respektive honan och många tycker att fjäderdräkten hos hanar är mer färgstark än hos honorna. Ett exempel på detta är koltrastens fjäderdräkt, hanens är svartskimrande medan honans är grå utan något speciellt skimmer. Lär dig mer om våra vackra fåglar och undersök dem närmare i glasmontrar i någon av de utställningar som finns tillgängliga. Här kan du inte bara se olika fågelarter utan du kan även bekanta dig med hur deras ägg ser ut. Många fågelägg är nästan som konstverk med sina vackert marmorerade äggskal som ibland går i ljusgrått, svagt gult eller svagt blågrått.

På ett fågelmuseum kan du lära dig mycket, förundras över artrikedomen och hitta ny och spännande kunskap i de böcker som finns att köpa med sig hem i museets shop. Fåglar är såklart vackrast ute i det fria men vill du ha din favoritfågel inom räckhåll så kanske en fotoplansch är precis det som du ska satsa på. Kunniga guider och personal berättar gärna om Sveriges artrikedom av fåglar. Väl mött!