Lyckas med fågelfoto under promenaden

Om du är intresserad av fåglar så är naturen den allra bästa platsen att vistas i och beroende på årstid finns det mycket att titta på under promenaden. Oavsett om du bor i närheten av en skog eller en sjö, i stan eller på landet så finns det alltid fåglar att betrakta. Små sparvar, stora svanar, flyttfåglar eller vanliga kråkor – fåglar är fascinerande och vackra varelser!

Som fågelskådare så vill du säkert ta fotografier på dessa underbara fjäderfän men som du kanske redan har upptäckt så är det inte alltid det lättaste. Alla är ju inte proffsfotografer med enorma teleobjektiv och specialtillverkade tält att gömma sig i. Innebär det att du inte har en chans att ta bra bilder? Nej, det finns sätt att ta riktigt fina bilder under vanliga promenader!

Ljus och inställningar

Hemligheten bakom allt foto är ljuset, och därför är det viktigt att du tar bilder när fåglarna är väl belysta. Om du inte har proffsutrustning är det nästan omöjligt att få bra skärpa under en mörk eller molnig dag, så försök bara att ta bilder under ljusa och klara dagar. Titta också på din kameras manuella inställningar. Även vanliga mobilkameror har ofta vissa funktioner som underlättar fotograferandet, till exempel olika väderförhållanden eller färgskalor. Experimentera med inställningarna om du inte är säker på vad de gör och hitta dem som passar dig bäst. Se också till att undvika blixt då den kan skrämma fåglarna.

Om du har tur så har du en kamera med en inställning som kallas kontinuerligt foto, sport mode eller bildserier och som innebär att den tar flera klick på bara någon sekund. Om du är ute och går och plötsligt ser intressanta fåglar så kan du ta massor av snabba bilder. Trots att fåglarna kanske flyger iväg så är det mycket troligt att du åtminstone får en eller att par fina foton tack vare denna funktion.